Articolbox

articole de calitate pentru toate varstele.

De ce depinde consumul de carburant al vehiculului tau?


Consumul de carburant difera de la un vehicul la altul. Indiferent daca vorbim de masini mici sau de camioane, consumul are o importanta deosebita.

In mediul de afaceri, unde se pune mare accent pe echilibrul dintre venit si costuri, consumul redus al unui vehicul este prioritar. Astfel, unele vehicule de transport sunt mai apreciate si utilizate frecvent, altele mai putin.

Cum se calculeaza consumul de carburant?

Din pacate foarte putini stiu cum sa-si calculeze consumul de carburant al vehiculului lor. Chiar daca la persoanele fizice acest lucru nu este o problema foarte mare, in cazul firmelor este indispensabil. In cartea tehnica a oricarui vehicul avem precizat un consum aproximativ dar acesta niciodata nu este exact.

Doua vehicule de acelasi fel, nu consuma la fel deoarece unul poate fi mai uzat, celalalt mai bine intretinut. De aceea este bine sa avem o imagine clara, sa facem un calcul simplu pentru a vedea consumul exact.

Bineinteles ca acest calcul poate fi facut de catre orice proprietar de camion sau conducator auto. Asa fiecare va sti exact cat carburant consuma vehiculul din dotare.

Formula de calcul este una usoara:

Consumul = Cantitatea de combustibil utilizat x 100 / distanta parcursa in km.

Obtinand consumul exact al vehiculului, putem calcula necesarul de carburant pentru diverse curse, tinand astfel bugetul in mana.

De ce depinde consumul de carburant?

Cum am mai spus, consumul de carburant difera de la vehicul la vehicul. Putem insa spune ca sunt mai multe aspecte care influenteaza consumul real al unui vehicul.

  • tipul vehiculului
  • uzura vehiculului
  • incarcatura vehiculului
  • tipul carburantului
  • carosabilul
  • modul de conducere al soferului

Tipul vehiculului

Nu trebuie sa spunem ca unele vehicule sunt mult mai economice decat altele. Sunt diverse tipuri de camioane cu diferite dimensiuni sau de constructii diferite la care si consumul difera. De exemplu, camioanele cu transmisie automata sunt mult mai apreciate pentru transportul marfurilor intracomunitar, in primul rand datorita performantei lor.

Cutiile automate au un consum general foarte bun datorita faptului ca schimbarea vitezei se face in functie de turatia motorului. Astfel vehiculul nu ajunge la turatii mari si poate functiona optim si economic pe distante foarte mari.

Totodata in functie de constructia unui vehicul, acesta poate fi sau nu proiectat pentru o functionare economica. In unele domenii de lucru, functionarea vehiculului in mod economic nu este prioritara. De exemplu la vehiculele forestiere, in mediu de lucru greu, este mult mai importanta performanta vehiculului decat consumul acestuia.

Uzura vehiculului

Orice vehicul se strica la un moment dat si trebuie dus la reparatii. Este foarte important ca firma de transport sa aiba o strategie de intretinere foarte buna, cu o echipa de specialisti in reparatii camioane si cu piese de schimb de calitate . Astfel vehiculul o sa fie tot timpul intr-o stare optima de functionare.

Daca insa reparatiile nu se fac la timp si la ele nu sunt utilizate piese de buna calitate, uzura vehiculului va deveni din ce in ce mai mare, crescandu-i si consumul.

Incarcatura vehiculului

Cand se calculeaza consumul de carburant, acesta in general este facut fara incarcatura. Astfel vom primi o valoare pentru un vehicul cu incarcatura minima. Daca insa vehiculul va fi incarcat cu marfa, acesta va avea un consum foarte diferit fata de valoarea anterioara.

Singura posibilitate este ca acest calcul sa se faca de mai multe ori, tinand cont si de incarcatura camionului, pentru a afla consumul acestuia cu diferite incarcaturi.

Tipul carburantului

Poate o sa vi se para ciudat dar exista diferanta de consum in functie de carburantul utilizat de la diversi producatori. In functie de producator, carburantul poate influenta pozitiv sau negativ consumul vehiculului.

Carosabilul

Mediul de lucru are un impact deosebit asupra consumului de carburant. Nu este totuna sa transportam marfa pe distante mari, pe autostrazi sau sa transportam lemne pe un drum forestier. Acelasi vehicul va avea performanta diferita si consum diferit in functie de locul in care functioneaza.

Modul de conducere al soferului

Modul de conducere al unui vehicul are un impact deosebit asupra consumului de carburant. Un sofer bun conduce intotdeauna lin, fara bruscari, fara turatii exagerate ale motorului. Acesta este si modul de conducere economic.

Din pacate nu toti soferii sunt suficient de bine pregatiti sau nu au experienta necesara pentru a conduce eficient. Este nevoie de ani de munca si experienta ca sa invete sa conduca eficient si economic.

Lasa un comentariu valoros la subiect. Multumesc.