Articolbox

articole de calitate pentru toate varstele.

Sudarea si debitarea cu oxi-gaz


Oxi-gaz este un compus din oxigen si un alt tip de gaz de combustie utilizat in tehnologia de sudare si debitare a materialelor feroase. In majoritatea cazurilor pentru al doilea compus este utilizat acetilena, dar la fel se utilizeaza propanul, hidrogenul, gaz natural sau GPL.

Sudarea si debitarea sunt foarte des utilizate in toate meseriile in care se prelucreaza fierul sau se fac reparatii pe diverse obiecte din fier. Sudarea este procedeul prin care sunt realizate imbinari intre doua obiecte din fier sau cusatura metalica prin incalzirea a celor doua bucati de fier pana se ajunge la topirea marginilor si prin adaugarea  unui material de umplutura se lipesc bucatile de fier.

La debitare procedeul este exact la fel, diferenta este ca materialul se incalzeste la temperatura de topire si ajutat de fluxul de oxigen se indeparteaza metalul topit ramanand in locul lui taietura.

Aparatul de sudura este compus din doua butelii de gaz, una cu oxigen si una cu acetilena, reductorul de presiune pentru a tine presiunea stabila,  furtunuri pentru oxigen si acetilena pentru transportul gazului pana la lancea de sudare, respectiv de debitare, iar la capetele furtunurilor de gaze cate un opritor de flacara pentru a preveni intoarcerea flacarilor pe furtun.

Pentru a diferentia, furtunul de oxigen are culoarea albastra iar furtunul de acetilena e de culoarea rosie, coduri de culoare utilizate pentru a identifica mai usor furtunurile la asamblarea echipamentului de sudare.

In lancea de sudare, respectiv lancea de debitare, oxigenul si acetilena se amesteca formand oxi-gazul, combustibilul cu arderea careia se face procedeul de taiere sau lipire.

Prin ajustarea cantitatii de oxigen sudorul poate regla flacara oxi-gaz sa fie carbonizanta, neutra sau oxidanta. Flacara neutra este in general punctul de start pentru orice procedeu de sudare sau lipire si se obtine prin deschiderea usoara a valvei de oxigen, procedeu prin care acetilena este complet arsa in oxigenul de sudare.

Procedeul prin care se obtine flacara carbonizata, este prin adaugarea in exces a gazului acetilena. Prin acest procedeu temperatura de ardere a flacarii este mai mica de aceea este utilizata la sudare.

Flacara oxidanta este tipul de flacara utilizata pentru a obtine o flacara cu temperatura de ardere mai mare decat in celelalte doua procedeuri si se obtine prin adaugare de oxigen la flacara neutra. Aceasta flacara este utilizata la debitarea materialelor din fier datorita temperaturii mari de ardere si indepartarea oxidului topit rezultat.

Procedeul de sudare

In acest procedeu se incalzesc muchiile materialelor ce trebuie sudate pana ce se formeaza o baie de topire care este directionata spre rost pentru a face imbinarea. Temperatura de sudare se aleg in functie de  tipul materialului sudat si de grosimea materialului. Se obisnuieste utilizarea de material de umplutura pentru sudarea materialelor, acest material de umplutura se pozitioneaza in locul cel mai fierbinte al flacarii cu mare atentie pentru a nu arde materialul.

Procedeul de debitare

Lancea de taiere este diferita de cea de lipire. Prin marirea presiunii de oxigen primim o ardere mai buna si indepartarea materialului topit si oxidat din locul de taiere. Mecanismul de taiere cu oxi-gaz este foarte eficient si nu necesita utilizarea de echipamente mari si grele pentru taierea bucatilor de metal mari.

Lasa un comentariu valoros la subiect. Multumesc.