Articolbox

articole de calitate pentru toate varstele.

Plante pentru terase si balcon


Infrumusetarea balconului sau a terasei, cu plante decorative, este un obicei care s-a raspandit in ultimul timp. Nevoia de a ne inconjura cu natura a facut sa utilizam toate spatiile disponibile pentru a ne dezvolta mica gradina pe balconul sau terasa casei.

Bineinteles ca multi nu s-au oprit la flori sau plante decorative, ei privesc balconul ca un spatiu unde pot creste diferite tipuri de plante, vegetale sau de ce nu plante medicinale sau condimente. Acest lucru se intampla in primul rand pentru ca omul simte nevoia de reintoarcere la natura, la munca cu pamantul, dar are si un rol practic de a avea aceste legume sau plante proaspete pe langa casa. O sa prezentam cateva trucuri si idei care sa va ajute in crearea gradinii pe balcon cu plante decorative, cu scopul de a crea un mediu placut si relaxant.

Alegeti plantele in functie de activitatile din spatiul aferent

Pentru gradinaritul pe balcon nu este nevoie de o investitie majora si regulile sunt asemanatoare cu gradinaritul in spatii mici. Indiferent daca vorbim despre terasa sau balcon ceea ce este comun intre acestea este spatiul redus. Trebuie sa tinem cont ca marimea acestei gradini sa nu ne deranjeze in activitatile obisnuite din spatiul aferent asa ca trebuie sa tinem cont de ce activitati desfasuram in acel spatiu si cat timp.

Daca spatiul nu este sau nu a fost utilizat pentru diferite activitati atunci nu o sa ne deranjeze daca lasam doar atata loc incat sa putem uda florile zilnic si sa avem o cantitate mai mare de plante decorative, daca insa spatiul este mobilat cu fotolii si o masuta de cafea si obisnuim sa utilizam locul zilnic, pentru siesta, bucurandu-ne de razele soarelui atunci plantele decorative trebuie sa ocupa doar atata loc incat sa nu ne deranjeze ocupandu-ne spatiul obisnuit de odihna dar sa fie suficienti pentru a ne incanta privirea cu formele si culorile lor blande.

Cantitatea plantelor in functie de spatiu

Un spatiu nu va deveni mai atragator daca va fi umplut cu plante decorative pana la refuz ci daca reusim sa creem un echilibru intre plante si utilitatea spatiului respectiv. Marimea plantelor, din nou este un aspect important, ele trebuie sa fie de mici dimensiuni pentru a fi in armonie cu spatiul aferent.

Majoritatea balcoanelor au o forma lunga, asa ca spatiul de desfasurare este destul de ingust, in acest caz mai putem fura din teritoriu daca plantele se pun in afara zonei balconului, pe balustrada, aici trebuie sa avem grija ca un vant puternic sa nu afecteze plantele sau chiar sa le doboare.

O alta metoda ar fi sa fixam rafturi pe pereti si pe acestea sa punem florile si plantele decorative la o inaltime suficienta la care nu ne deranjeaza in timp ce ne desfasuram activitatile dar sa putem ajunge la ele pentru a le uda zilnic. Plantele decorative au nevoie de ingrijirea si atentia noastra de aceea trebuie sa gasim locul ideal pentru ele unde pot fi tot timpul in atentia noastra fara sa ne obstructioneze in desfasurarea activitatii noastre.

Alege plantele in functie de pozitia soarelui fata de spatiul aferent

Daca balconul este batut de soare toata ziua atunci trebuie sa alegem plante care rezista la lumina puternica a soarelui, iar daca balconul este in umbra la fel trebuie sa alegem plante care iubesc umbra si se dezvolta foarte bine in acest tip de spatiu. Spatiile cu mai putin soare pot fi supuse la curenti de aer ceea ce la fel pot avea un efect negativ asupra plantelor decorative. In acest caz e bine sa alegem plante decorative care rezista la curentii de aer  si nu sunt deranjati de acestia.

 

Reclame

Lasa un comentariu valoros la subiect. Multumesc.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: