Articolbox

articole de calitate pentru toate varstele.

Tipuri de gradini amenajate


O gradina amenajata combina frumusetea naturii cu ingeniozitatea si creativitatea gradinarului. Putem spune ca o gradina poate fi ridicata la nivel de arta, la fel ca si unele picturi, utilizand elemente specifice ale esteticii cum este jocul de culoare, textura, golul si plinul. Astfel putem crea o imagine inedita la nivel de opera de arta.

Ca si in arta, in arhitectura peisagistica vorbim despre estetica, armonie, creativitate si simbolistica, elemente care apar si in arta, arhitectura sau design. Sunt stiluri de gradini cu elementele lor  specifice si cu simbolistica inspirata din traditiile si cultura zonei unde s-a dezvoltat. Un singur lucru este comun tuturor gradinilor inainte de amenajare si anume acela ca toate sunt doar niste petice de pamant care isi asteapta gradinarul.

De cele mai multe ori gradinaritul a urmat stilul arhitecturii ca si o continuare a esteticii  casei si al mediului inconjurator. O sa prezint in urmatoarele cateva tipuri de gradini specifice unor culturi care au devenit modele in arhitectura peisagistica.

Gradinile Japoneze

Gradinile Japoneze sunt impregnate de cultura poporului Japonez, plina de simbolistica si spiritualitate. Acest tip de gradina are o constructie simpla dar sugestiva. Sunt caracteristice utilizarea de ierburi, pietre, muschi si lampi asezate dupa reguli stricte pentru a crea armonia necesara meditatiei si contemplarii. De multe ori intr-un colt sau chiar in mijlocul gradinii se construieste un punct de atractie cu o mare importanta, acesta poate fi un altar, un copac bonsai pe o constructie de piatra sau o gradina japoneza Zen.

Gradina formala

Gradinile formale utilizeaza elementele naturale pentru a crea un spatiu simetric si liniar. Dupa cum ii spune si numele, elementele naturale sunt transformate in forme clare, de multe ori geometrice. Putem vedea foarte multe garduri vii sau labirinturi in care peretii, elementele geometrice si iarba tunsa scurt creeaza golul si plinul in estetica acestor gradini.

Gradini cu piatra

In gradinile cu pietre sau stancarii, rocile sunt utilizate ca si piese de design. Jocul de culori si forme al pietrelor naturale combinat cu plante specifice poate crea un peisaj de neuitat.

Gradini de casa sau vila

Gradina de casa are ca si inspiratie viata de zi cu zi deseori combinata cu utilitati pentru a servi unor nevoi. Astfel sunt locurile amenajate cu un scop bine stabilit, cu mobilier de gradina, de pilda un spatiu pentru intalniri la o cafea. Deseori vedem astfel de gradini la vile sau case mai mari unde plantele si ierburile decorative populeaza spatiul cu frumusetea lor naturala. Gradinile de case sunt cele mai raspandite gradini in tara noastra, sunt construite si intretinute relativ usor.

Reclame

Lasa un comentariu valoros la subiect. Multumesc.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: