Articolbox

articole de calitate pentru toate varstele.

Istoria postei din Romania


Posta Romana este o institutie cu vechime. O prima forma a actualei institutii are o vechime nu de zeci de ani, nici macar de o suta, ci chiar de sute de ani. Asa cum se noteaza si pe site-ul oficial al institutiei, prima forma de posta a avut loc inca din Evul Mediu. Dupa cum se stie, conducatorii tarii obisnuiau sa trimita subalterni cu papirusul in diferite colturi ale tarii sau chiar in alte teritorii pentru a trimite mesajul domnitorului sau voievodului catre sefii de oaste sau catre conducatorii altor tari. Practic, asa a luat fiinta prima forma curierat in tarile romane.

Daca istorioarele cu slujitori ai domnului care pleaca pe cai albi spre zari indepartate pentru a duce mesajul domnitorului nu sunt credibile, aflam ca in anul 1399 se gaseste primul document prin care se atesta faptul ca domnitorul Mircea cel Batran a infiintat o forma primara a postei. Documentul in care atesta acest fapt este Hrisovul, realizat in anul 1399 la Giurgiu. Iar fiecare localitate se obliga sa aiba curieri, carora sa le ofere mijloace de transport, normal, cai si carute.
Prima forma mai moderna a Postei Romane se realiza in secolul al XVIII-lea, atunci cand domnitor era Constantin Mavrocordat si care decide sa construiasca primele oficii postale, denumite la vremea respectiva hanuri de posta si erau destinate atat pentru curieri, cat si pentru utilajul lor si pentru animalul din dotare.

O a doua mare schimbare a avut loc dupa anul 1850, atunci cand s-a decis ca fiecare resedinta de judet sa dispuna de birouri postale, pentru o mai buna organizare a curselor postale, care se tot inmulteau datorita necesitatilor in crestere. Ceea ce este si mai interesant, e faptul ca in 1852 a fost infiintat si serviciul de corespondenta pentru particulari. Moldova decide ca din 1857, serviciul postal sa treaca sub organizare statala, practic, se instaureaza monopolul de stat. Tot atunci apar si primele tibre postale in Moldova, urmand ca in anul 1862, Posta din Moldova si cea din Muntenia sa se unifice si sa devina o singura institutie.

Adevarata era moderna a tarii noastre incepe sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Putem spune ca acesta a realizat si modernizarea sistemului postal, care a unit serviciul postal clasic cu cel telegrafic. Urmand ca in cadrul aceleasi institutii sa intre si serviciul telefonic, dar ceva mai tarziu. Dupa anii in care Cuza a modernizat o institutie cu vechime, a urmat o perioada in care Posta Romana a suferit modificari prin diferite legi si regulamente. Iar una dintre cele mai importante este cea prin care se trece in legalitate birourile postale rurale.

Un alt capitol important este introducerea de coduri postale Romania din anul 1974, un cod fiind format din 4 cifre. Urmand ca acest sistem de codificare sa fie schimbat in anul 2003, necesitatile facand ca vechiul sistem sa nu mai fie unul de un real folos. Si aceasta dupa ce, Posta Romana a suferit numeroase modificari o data cu schimbarea sistemului politic din tara noastra. Dar, ce e cel mai important, este ca daca astazi cauti coduri postale Brasov pentru anumite strazi, le vei gasi foarte usor, fara a mai exista confuzii, cum se intampla pana sa aiba loc schimbarea sistemului de codificare.

Reclame

Lasa un comentariu valoros la subiect. Multumesc.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: