Articolbox

articole de calitate pentru toate varstele.

Ce pericole va pandesc pe sosele primavara


In fiecare anotimp exista pericole care ne pandesc pe sosele, de aceea este foarte important sa le cunoastem si sa fim pregatiti pentru ele. Aceste pericole de pe sosele ne pot crea cel putin batai de cap iar in alte cazuri chiar probleme mari.

Primavara in general este un anotimp umed si ploios, indiferent daca ne gandim la topirea zapezii sau la ploi abundente, acestea aduc un aport important la umiditatea carosabilului si implicit la riscurile de derapaje. O metoda buna pentru reducerea acestor riscuri de derapaje ar fi sa avem tot timpul cauciucuri de foarte buna calitate pentru a avea o aderenta mai buna.

Este un avantaj daca autoturismul nostru are frana servo, aceasta reduce riscurile de alunecare a rotilor iar incetinirea se face treptat. Daca nu aveti frana servo, la franare placutele de frana de la vehicul blocheaza rotile ceea ce poate duce la alunecarea autovehicolului si implicit la pierderea controlului asupra masinii.

Un alt pericol este ca din cauza acumularii mari de apa pe sosele, placutele de frana sa se ude si astfel se reduce substantial capacitatea de franare. In majoritatea cazurilor cand placutele de frana se usuca,  coeficientul de frecare revine la normal, si astfel frana incepe sa functioneze din nou la capacitatea maxima. Totusi daca observam slabirea franelor de la masina este bine sa verificam daca nu sunt si alte cauze pentru aceasta defectiune.

Este foarte important sa fim constienti ca daca trebuie sa trecem peste o portiune de drum cu acumulari de apa de peste 30-40 cm, este posibil ca acesta sa afecteze sistemul nostru de franare iar acest lucru poate aduce cu el pericole neasteptate.

Primul lucru ce trebuie sa facem inainte sa pornim la drum este sa verificam daca uleiul din frana este completat si daca franele sunt aerisite. Aerisind sistemul de franare, stransoarea placutelor de frana revine la normal si astfel reduceti riscurile de derapaje.

Tot cu venirea primaverii apare fenomenul de ceata, un fenomen care ascunde foarte multe pericole. In cazul in care se lasa ceata este foarte important sa utilizam proiectoarele de ceata pentru o vizibilitate marita. Proiectoarele de ceata au puterea de a patrunde prin ceata si sa ne lumineze imediata apropiere, astfel chiar si in conditii de ceata abundenta ne putem deplasa cu o viteza mica si constanta.

Tot primavara exista pericolul ca din cauza acumularii de apa si noroi de pe carosabil sa fim improscati de alte vehicule care circula din sens opus sau in fata noastra. Acest lucru poate duce la reducerea vizibilitatii carosabilului si mari riscurile la accidentare, de aceea este foarte important ca sistemul de spalare si curatare a geamului sa functioneze corect iar cauciucul de la stergatorul de geam sa fie nou, pentru o curatire eficienta si sa nu lase dungi pe parbriz.

Desi curatarea geamurilor pare o activitate banala totusi va poate ajuta sa evitati pericole la care nici nu v-ati gandit. Cum s-a terminat iarna multi cred ca riscurile de derapaje s-au redus de aceea conduc cu o viteza mai mare decat pe timpul iernii, astfel viteza de reactie trebuie sa fie mai mare la orice manevra. Avand parbrizul murdar si vizibilitatea redusa, viteza de reactie se reduce, ceea ce poate fi foarte periculos la o viteza mare.

Pentru a reduce riscurile de accidentare de pe sosele, conduceti constienti la aceste pericole si cu multa prudenta, acest lucru va poate salva viata.

Reclame

Lasa un comentariu valoros la subiect. Multumesc.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: